- Konuyu Başlatan
- AdminCP
- Konular
- 283
- Reaksiyon puanı
- 108
- Web sitesi
- www.hebele.net
Windows 11 uzun zamandır piyasada, ancak birçok kişi Windows 10'da kaldı. Microsoft, yıllar boyunca Windows 10 için sürekli destek sunuyordu, ancak bu yakında sona erecek. Destek sona ermeden önce 11'e yükseltmezseniz, bilgisayarınız risk altında olabilir.
Gerçek sorun, güvenlik tehditlerinin sürekli evrim geçirmesi ve bilgisayar korsanlarının bilgisayarlarda ve işletim sistemlerinde sürekli yeni güvenlik açıkları bulması gerçeğidir. Örneğin, son otuz gün içinde,
kötü niyetli kişiler tarafından istismar edildi.
Şimdi, bir işletim sisteminde bu tür bir güvenlik açığı keşfedildiğinde, genellikle geliştirici tarafından çok hızlı bir şekilde yamalanır. Bu güvenlik açığı için, Microsoft bunun için bir yama yaptı ve bunu bir güncellemeyle Windows kullanıcılarına sundu. Bu tür güncellemeler yalnızca güncel ve desteği devam eden bir işletim sistemi gerektiren bir işlemdir.
Nereye varmak istediğimi anlamış olabilirsiniz. Bazı bilgisayar korsanları Microsoft artık destek sağlamadığında Windows 10 işletim sisteminde bir güvenlik açığı keşfederse, o güvenlik açığı asla resmi olarak düzeltilmeyecek ve bilgisayarınız Windows 10 kullanmaya devam ettiği sürece kötü niyetli kişilerin faydalanabileceği bir zayıflık noktası olarak kalacaktır.
İyi haber şu ki, Windows 10 desteği sona ermeden önce biraz zamanınız var. Hemen Windows 11'e yükseltmeniz gerekmiyor, ancak bunu mümkün olan en kısa sürede yapmayı düşünebilirsiniz. Şimdilik, bu kararı vermek için ne kadar zamanınız olduğundan bahsedelim.
Microsoft, bir işletim sisteminin fişini çektiğinde Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) adı verilen bir paket sunar. Bir ESU, Windows 10 kullanan bilgisayarlar için kritik güvenlik güncelleştirmeleri içerir. Bununla birlikte, ESU'lar herhangi bir özellik veya tasarım güncelleştirmesi içermez ve Microsoft'tan teknik desteğe erişmenizi sağlamaz.
14 Ekim 2025'e kadar Windows 11'e yükseltmeye hazır değilseniz, Windows 10 ESU'yu almak ve Ekim 2026'ya kadar bir yıl daha güvenlik kapsamına sahip olmak için 30$ ödeyebilirsiniz. Ancak bundan sonra Windows 10 için sürekli koruma ve hizmet olmayacak ve bilgisayarınızı güvende tutmak istiyorsanız yükseltmeniz gerekecek.
O zaman tüm güvenlik korumalarını, özelliklerini ve tasarım öğelerini koruyacaktır. Ancak bir daha asla özellik iyileştirmeleri, hata düzeltmeleri, tasarım değişiklikleri veya güvenlik yamaları içeren bir güncelleme almayacaksınız. Yani, Windows 10'da sizin için büyük bir soruna neden olan yeni bir hata bulursanız, bu asla düzeltilmeyecektir. Bir güvenlik açığı varsa, bu da asla düzeltilmeyecektir.
Bunun çok da büyük bir sorun olmadığını düşünebilirsiniz: Windows 10 oldukça eski, peki kaç tane hacker Windows 11 yerine onu istismar etmeye çalışarak zaman harcıyor? Öncelikle, hala bilgisayarlarında Windows 10 yüklü yüz milyonlarca kullanıcı var. İkincisi, Windows 10'un Microsoft'tan desteğini kaybedecek olması onu hackerlar için daha da cazip bir hedef haline getiriyor.
Sonuçta, işletim sistemi artık güvenlik güncellemeleri ve yamaları almadığında, daha savunmasız hale gelir. Bir hacker'ın faydalanabileceği herhangi bir işletim sistemi açığı asla düzeltilemez: bu, çitinizde asla onarılamayacak büyük bir delik olması ve hırsızın istediği gibi gelip gitmesi gibidir.
Güvenlik dışında endişelenilecek başka sorunlar da var. Hemen olmasa da, gerçek şu ki, yeni yazılımlar öncelikle mevcut işletim sistemleri düşünülerek tasarlanıyor. Windows 10 desteği sona erdikten sonra zaman geçtikçe uyumluluk sorunlarıyla karşılaşma olasılığınız artıyor. Windows'un bir uyumluluk modu var, ancak mükemmel değil.
Yine de en büyük sorun güvenliktir. Bir tehdit aktörünün gelecekte Windows 10'da hangi açığı keşfedebileceğini asla bilemezsiniz. Her türlü önemli veri tehlikeye girebilir.
Mevcut bilgisayarınızın teknik özelliklerine bakarsanız, bunları
karşılaştırabilirsiniz . Mevcut bilgisayarınız bu minimum gereksinimleri karşılamıyorsa, Windows 11 ile uyumlu, nispeten daha yeni bir bilgisayar satın almaktan başka pek fazla seçeneğiniz yoktur.
Bu, Windows 10'u hala kullanan herkes için en iyi seçenektir. Uzun vadede, destek sona erdikten sonra Windows 10'u kullanmaya devam etmek yalnızca güvenlik, yazılım uyumluluğu ve hatta yeni bir işletim sistemine geçişi zorlaştırma gibi daha fazla soruna yol açacaktır, çünkü yenisine hemen alışmanız gerekecektir.
Gerekli yükseltmeye hazırlanmak için gelecek yıla kadar vaktiniz var. O zamana kadar yükseltmeyi yapmaya hazır değilseniz, Microsoft'un Windows 10 için sunduğu ESU için 30$ ödeyerek kendinize bir yıl daha verebilirsiniz. Microsoft'un bundan sonra da ESU desteği sunmaya devam etmesi mümkün, ancak geleneksel olarak bir ESU'nun fiyatı sağlandığı her sonraki yılda iki katına çıkar.
Sonuç olarak, Windows 11'i çalıştırabilen daha yeni bir bilgisayar satın almak, uzun vadede size birçok fayda sağlayacak ilk yatırımdır.
Microsoft'un Windows 10 Desteğini Sonlandırmasının Önemi
Windows 10 kullanıcılarının Microsoft'un Windows 10 desteğinin sona ermesi nedeniyle neden sorun yaşayacakları hakkında konuşalım. Sonuçta, artık destek almayan işletim sistemini kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. İsterseniz geri dönüp Windows XP kullanabilirsiniz ancak Microsoft artık bu işletim sistemlerine hiç bir güncelleme yayınlamıyor.Gerçek sorun, güvenlik tehditlerinin sürekli evrim geçirmesi ve bilgisayar korsanlarının bilgisayarlarda ve işletim sistemlerinde sürekli yeni güvenlik açıkları bulması gerçeğidir. Örneğin, son otuz gün içinde,
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Şimdi, bir işletim sisteminde bu tür bir güvenlik açığı keşfedildiğinde, genellikle geliştirici tarafından çok hızlı bir şekilde yamalanır. Bu güvenlik açığı için, Microsoft bunun için bir yama yaptı ve bunu bir güncellemeyle Windows kullanıcılarına sundu. Bu tür güncellemeler yalnızca güncel ve desteği devam eden bir işletim sistemi gerektiren bir işlemdir.
Nereye varmak istediğimi anlamış olabilirsiniz. Bazı bilgisayar korsanları Microsoft artık destek sağlamadığında Windows 10 işletim sisteminde bir güvenlik açığı keşfederse, o güvenlik açığı asla resmi olarak düzeltilmeyecek ve bilgisayarınız Windows 10 kullanmaya devam ettiği sürece kötü niyetli kişilerin faydalanabileceği bir zayıflık noktası olarak kalacaktır.
İyi haber şu ki, Windows 10 desteği sona ermeden önce biraz zamanınız var. Hemen Windows 11'e yükseltmeniz gerekmiyor, ancak bunu mümkün olan en kısa sürede yapmayı düşünebilirsiniz. Şimdilik, bu kararı vermek için ne kadar zamanınız olduğundan bahsedelim.
Microsoft'un Windows 10'a Desteği Ne Zaman Sonlanacak?
Windows 10 desteğinin sona ermesiyle ilgili ne yapmak istediğinize karar vermek için bir yıldan biraz daha az bir süreniz var, çünkü Microsoft 14 Ekim 2025'e kadar desteği kesmiyor. İşletim sistemini kullanmaya devam edebileceksiniz, ancak bu tarihten sonra Microsoft'tan resmi güncellemeler almayacaksınız; ancak büyük bir uyarı var.Microsoft, bir işletim sisteminin fişini çektiğinde Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) adı verilen bir paket sunar. Bir ESU, Windows 10 kullanan bilgisayarlar için kritik güvenlik güncelleştirmeleri içerir. Bununla birlikte, ESU'lar herhangi bir özellik veya tasarım güncelleştirmesi içermez ve Microsoft'tan teknik desteğe erişmenizi sağlamaz.
14 Ekim 2025'e kadar Windows 11'e yükseltmeye hazır değilseniz, Windows 10 ESU'yu almak ve Ekim 2026'ya kadar bir yıl daha güvenlik kapsamına sahip olmak için 30$ ödeyebilirsiniz. Ancak bundan sonra Windows 10 için sürekli koruma ve hizmet olmayacak ve bilgisayarınızı güvende tutmak istiyorsanız yükseltmeniz gerekecek.
Yükseltme Yapmazsanız veya ESU'yu Satın Almazsanız Ne Olur?
Daha önce de belirtildiği gibi, Microsoft'un Windows 10'u sonlandırmasının ardından Windows 10'un kullanılamaz veya erişilemez hale gelmesi söz konusu değil. Olacak olan şey, güvenlik güncelleştirmeleri için ESU'ya abone olmanın dışında, Windows 10'un bir daha asla herhangi bir güncelleştirme almayacak olmasıdır. 14 Ekim 2025'teki hali, sonsuza dek sahip olacağı hali olacaktır.O zaman tüm güvenlik korumalarını, özelliklerini ve tasarım öğelerini koruyacaktır. Ancak bir daha asla özellik iyileştirmeleri, hata düzeltmeleri, tasarım değişiklikleri veya güvenlik yamaları içeren bir güncelleme almayacaksınız. Yani, Windows 10'da sizin için büyük bir soruna neden olan yeni bir hata bulursanız, bu asla düzeltilmeyecektir. Bir güvenlik açığı varsa, bu da asla düzeltilmeyecektir.
Bunun çok da büyük bir sorun olmadığını düşünebilirsiniz: Windows 10 oldukça eski, peki kaç tane hacker Windows 11 yerine onu istismar etmeye çalışarak zaman harcıyor? Öncelikle, hala bilgisayarlarında Windows 10 yüklü yüz milyonlarca kullanıcı var. İkincisi, Windows 10'un Microsoft'tan desteğini kaybedecek olması onu hackerlar için daha da cazip bir hedef haline getiriyor.
Sonuçta, işletim sistemi artık güvenlik güncellemeleri ve yamaları almadığında, daha savunmasız hale gelir. Bir hacker'ın faydalanabileceği herhangi bir işletim sistemi açığı asla düzeltilemez: bu, çitinizde asla onarılamayacak büyük bir delik olması ve hırsızın istediği gibi gelip gitmesi gibidir.
Güvenlik dışında endişelenilecek başka sorunlar da var. Hemen olmasa da, gerçek şu ki, yeni yazılımlar öncelikle mevcut işletim sistemleri düşünülerek tasarlanıyor. Windows 10 desteği sona erdikten sonra zaman geçtikçe uyumluluk sorunlarıyla karşılaşma olasılığınız artıyor. Windows'un bir uyumluluk modu var, ancak mükemmel değil.
Yine de en büyük sorun güvenliktir. Bir tehdit aktörünün gelecekte Windows 10'da hangi açığı keşfedebileceğini asla bilemezsiniz. Her türlü önemli veri tehlikeye girebilir.
Windows 11'e Yükseltme Hazırlanmak İçin En İyi Harekettir
Bilmediğiniz bir işletim sistemine yükseltmenin istenmeyen bir şey olduğunu anlıyorum. Hepimiz alıştığımız şeylerle rahat ederiz. Bunun üstüne, daha yeni bir işletim sistemine yükseltmenin bazen finansal bir maliyeti de olabilir. Eski bir bilgisayar kullanıyorsanız, Windows 11'i çalıştırmak için gereken teknik özelliklere sahip olmayabilir.Mevcut bilgisayarınızın teknik özelliklerine bakarsanız, bunları
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Bu, Windows 10'u hala kullanan herkes için en iyi seçenektir. Uzun vadede, destek sona erdikten sonra Windows 10'u kullanmaya devam etmek yalnızca güvenlik, yazılım uyumluluğu ve hatta yeni bir işletim sistemine geçişi zorlaştırma gibi daha fazla soruna yol açacaktır, çünkü yenisine hemen alışmanız gerekecektir.
Gerekli yükseltmeye hazırlanmak için gelecek yıla kadar vaktiniz var. O zamana kadar yükseltmeyi yapmaya hazır değilseniz, Microsoft'un Windows 10 için sunduğu ESU için 30$ ödeyerek kendinize bir yıl daha verebilirsiniz. Microsoft'un bundan sonra da ESU desteği sunmaya devam etmesi mümkün, ancak geleneksel olarak bir ESU'nun fiyatı sağlandığı her sonraki yılda iki katına çıkar.
Sonuç olarak, Windows 11'i çalıştırabilen daha yeni bir bilgisayar satın almak, uzun vadede size birçok fayda sağlayacak ilk yatırımdır.