- Konuyu Başlatan
- AdminCP
- #1
- Katılım
- 2 Aralık 2024
- Konular
- 189
- Mesajlar
- 224
- Reaksiyon puanı
- 27
- Puanları
- 18
- Konum
- Türkiye
- Web sitesi
- www.hebele.net
- Cinsiyet
- Erkek
Otorite Nedir?
Otorite diğer adıyla da yetke, yetki sahibi, bir konu hakkında başarısını ve gerekli yeterliliğini kabul ettirmiş, itaat ettirme, emretme güçlerini kullanabilme yetkisi veya gücüdür.Otorite Tipleri
Otorite tipleri geleneksel otorite, karizmatik otorite ve yasal-usssal otorite olmak üzere 3 tipte incelenmiştir.1.Geleneksel Otorite:
Geleneksel otorite de güç, gelenekten gelmektedir ve liderin kurduğu otoritenin üstünde bir güç bulunmamaktadır. Bu tip otoritenin olduğu toplumlarda kanunlar pek de önemli sayılmaz, önemli olan liderin uygulamaları ve kararlarıdır. Lider yargılanamaz ve devlette devlet memurluğu tarzı işler bulunmamaktadır. Bu yönetimlerde herkes lidere kişisel olarak hizmet verebilmektedir. Liderler ise liderliklerini miras yoluyla elde etmektedirler.2.Karizmatik Otorite:
Karizmatik otoritede, gelenekselde olduğu gibi güç miras yoluyla elde edilmez meşru olan biri de güç elde edebilir. Bu tip otorite lider gücünü halkın beklentilerinden almaktadır. Halk liderin soyuyla ilgilenmez, onları lidere bağlayan kişinin kahramanlıkları, kutsal olduğuna inançları ve ya kişisel özellikleridir. Halkın karizmatik liderden en büyük beklentisi, liderin halka olan bağlılığın yüksekliğidir.3.Yasal-Ussal Otorite:
Bu otorite tipinde güç yasa ve bürokrasiden oluşmaktadır. Bu liderlerin, lider olma şekilleri ve koyduğu kuralların tamamı yasalarla orantılı şekilde olmaktadır. Bu otorite tipinde sadece lider değil tüm çalışanlar, alt üst ilişkisi olan ve bürokrasinin içinde bulunan tüm kişiler bir kanun çerçevesinde göreve getirilirler ve uygulamalarını da kanun çerçevesine uygun olarak uygulamaktadırlar. Günümüzde çoğu devlette Yasal Otorite görülmektedir. Bu otorite tiplemeleri 20'ye yakın genel kültür kitapları bulunan Max Weber adlı sosyolog, toplum bilimci yapmıştır.Yine Weber'e göre;
Çok gelişmiş, modern ve demokratik devletlerde yasal-ussal otorite görülmektedir. Gelişmekte olan, az gelişmiş ülkelerde geleneksel veya karizmatik otorite görülmektedir. Bazı ülkelerde ise her ikisi birlikte görülmektedir.