HOŞ GELDİNİZ!

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Otorite Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

admin

www.hebele.net
Kurucu
2
Katılım
2 Aralık 2024
Konular
189
Mesajlar
224
Reaksiyon puanı
27
Puanları
18
Konum
Türkiye
Web sitesi
www.hebele.net
Cinsiyet
Erkek

Otorite Nedir?

Otorite diğer adıyla da yetke, yetki sahibi, bir konu hakkında başarısını ve gerekli yeterliliğini kabul ettirmiş, itaat ettirme, emretme güçlerini kullanabilme yetkisi veya gücüdür.

Otorite Tipleri

Otorite tipleri geleneksel otorite, karizmatik otorite ve yasal-usssal otorite olmak üzere 3 tipte incelenmiştir.

1.Geleneksel Otorite:

Geleneksel otorite de güç, gelenekten gelmektedir ve liderin kurduğu otoritenin üstünde bir güç bulunmamaktadır. Bu tip otoritenin olduğu toplumlarda kanunlar pek de önemli sayılmaz, önemli olan liderin uygulamaları ve kararlarıdır. Lider yargılanamaz ve devlette devlet memurluğu tarzı işler bulunmamaktadır. Bu yönetimlerde herkes lidere kişisel olarak hizmet verebilmektedir. Liderler ise liderliklerini miras yoluyla elde etmektedirler.

2.Karizmatik Otorite:

Karizmatik otoritede, gelenekselde olduğu gibi güç miras yoluyla elde edilmez meşru olan biri de güç elde edebilir. Bu tip otorite lider gücünü halkın beklentilerinden almaktadır. Halk liderin soyuyla ilgilenmez, onları lidere bağlayan kişinin kahramanlıkları, kutsal olduğuna inançları ve ya kişisel özellikleridir. Halkın karizmatik liderden en büyük beklentisi, liderin halka olan bağlılığın yüksekliğidir.

3.Yasal-Ussal Otorite:

Bu otorite tipinde güç yasa ve bürokrasiden oluşmaktadır. Bu liderlerin, lider olma şekilleri ve koyduğu kuralların tamamı yasalarla orantılı şekilde olmaktadır. Bu otorite tipinde sadece lider değil tüm çalışanlar, alt üst ilişkisi olan ve bürokrasinin içinde bulunan tüm kişiler bir kanun çerçevesinde göreve getirilirler ve uygulamalarını da kanun çerçevesine uygun olarak uygulamaktadırlar. Günümüzde çoğu devlette Yasal Otorite görülmektedir. Bu otorite tiplemeleri 20'ye yakın genel kültür kitapları bulunan Max Weber adlı sosyolog, toplum bilimci yapmıştır.

Yine Weber'e göre;

Çok gelişmiş, modern ve demokratik devletlerde yasal-ussal otorite görülmektedir. Gelişmekte olan, az gelişmiş ülkelerde geleneksel veya karizmatik otorite görülmektedir. Bazı ülkelerde ise her ikisi birlikte görülmektedir.
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

Konuyu toplam 0 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 0 Misafir)

Ekosistem dengesini korumak, biyolojik çeşitliliği, doğal yaşam alanlarını ve kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetmeyi gerektiren bir hedeftir. İnsan faaliyetlerinin doğa üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek ve çevresel dengeyi sağlamak için bir dizi strateji ve uygulama hayata geçirilebilir.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri
Üst