HOŞ GELDİNİZ!

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Sektörel Ne Demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

admin

www.hebele.net
Kurucu
2
Katılım
2 Aralık 2024
Konular
189
Mesajlar
224
Reaksiyon puanı
27
Puanları
18
Konum
Türkiye
Web sitesi
www.hebele.net
Cinsiyet
Erkek

Ekonomi Biliminde Sektörün Anlamı

Her bilim dalı birden fazla bölümden meydana gelir. Bu bilim dallarından biri de Ekonomi Bilimidir. Ekonominin oluşumunda birden fazla sektörel dal bulunmaktadır. Bilimi bir ağaç gibi düşünürsek dalları da sektörlerden oluşur diyebiliriz. Dalları olmayan bir ağacı nasıl düşünemezsek ağaç olmadan da dallar bir işe yaramayacaktır. Yani ekonomi kendi adı altında barındırdığı birden fazla bölüm ile var olur. Onlar ayakta durursa ekonomi de var olacaktır.

Niteliğine Göre Sektörler

Ekonominin sektörel alanlarına bakmak gerekirse birden fazla çeşitli sektörler karşımıza çıkacaktır. Bu sektörlerin oluşumu ise insan ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleşir. Gıda sektörü gıda ihtiyacı doğrultusunda var olurken giyim sektörü giyinme ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Her sektör birbirinden farklı olsa da hepsinin ortak özelliği ekonominin alt bölümü olmalarıdır. Aynı ortak özelliğe sahip oldukları halde neden farklı sektörler adı altında yer almışlardır peki? Bunun nedeni ise sektörlerin analizlerinin niteliğine göre yapılmasını kolaylaştırmaktır. Sektörler kendi içerisinde de alt sektörlere ayrılabilmektedir. Örneğin; üretim sektörü niteliğine göre tarım sektörü, hizmet sektörü ve sanayi sektörü şeklinde alt sektörlere ayrılabilir. Aynı zamanda üretim sektörü ürettikleri pazarlayacağı piyasaya göre yurtiçi sektör mü yurtdışı sektör mü olacağına karar verdiği piyasa sektörü de bulunmaktadır.

Sektörel Alanların Oluşumu

Sektörel alanlarda yaşanan gelişmeler ülke ekonomisinin ne yönde gelişim göstereceğine de karar vermektedir. Bir ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşulları, yer aldığı coğrafyası, diğer ülkeler ile olan ilişkileri ve kalkınmışlık seviyesi o ülkenin hangi sektörde gelişim gösterip ekonomisine nasıl bir katkı sağlayacağına karar verebilmektedir. Ülke ihtiyaçları, Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sanayileşmenin hızla gelişim göstermesi ve sanayileşme sonucunda ortaya çıkan tahribatları ortadan kaldırmaya çalışmak yeni sektörlerin doğmasına zemin hazırlamaktadır. Yeni sektörlerin doğması yeni iş hacminin oluşmasına istihdamın artmasına ve ekonomiye fayda sağlayacaktır.
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

Konuyu toplam 0 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 0 Misafir)

Ekosistem dengesini korumak, biyolojik çeşitliliği, doğal yaşam alanlarını ve kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetmeyi gerektiren bir hedeftir. İnsan faaliyetlerinin doğa üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek ve çevresel dengeyi sağlamak için bir dizi strateji ve uygulama hayata geçirilebilir.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri
Üst