- Konuyu Başlatan
- AdminCP
- #1
- Katılım
- 2 Aralık 2024
- Konular
- 189
- Mesajlar
- 224
- Reaksiyon puanı
- 27
- Puanları
- 18
- Konum
- Türkiye
- Web sitesi
- www.hebele.net
- Cinsiyet
- Erkek
Türk Adı İle İlgili Efsaneler
Türklerin türeyişleriyle ilgili, Çin tarihlerinde birçok efsaneler vardır. Bunlardan bazıları yüksek bir devlet mitolojisi halinde görülürler. Bazıları ise, birkaç efsanenin karışmasıyla meydana gelmişlerdir. Bunlara göre; Türklerin ilk ataları, Yaz ve Kış Tanrıları ile evlenmiş ve bu kadınlardan da dört oğlu olmuştur. Efsanenin bu kısmı Oğuz Kağan’ın gök ve yerin kızları ile evlenmesine benzemektedir.Yaz ve Kış Tanrılar
Dört oğuldan birisi kuğu olup uçmuş, diğer ikisi de Kem ırmağı kıyılarında oturarak, Kırgız Türklerinin ataları olmuşlardır. Dördüncü oğul ise halkı ile birlikte otururmuş. Günlerden bir gün, çok büyük bir soğuk başlamış ve halk donarak, ölüm tehlikesi geçirmiş. Başlarında bulunan dördüncü oğul, hemen orada ateşi icat etmiş ve halkını donarak ölmekten kurtarmış. Bundan dolayı halk da başlarında bulunan beylerine Türk adını vermişlerdir.Efsane bu motifleri ile İslamiyet çağındaki Yafes ve Türk’ün hayatını hatırlatmaktadır. Çünkü onlarda ateş ile tuzu bulan ilk atalar olmuşlardır. Fakat Yafes ve Türk gibi İslamiyet motifleri, Çin tarihlerinde anlatılan ve hem de çok eski bir karakter gösteren böyle bir efsanede, ne arayabilirdi? Çin tarihleri efsanenin burasında sözü değiştirir ve Türk’ün annesinin bir kurt olduğunu da söylerler. Halbuki Yaz ve Kış Tanrılarının Kızları’ndan söz açarken, ayrıca bir kurt annenin de bulunduğundan hiç bahsetmemişlerdir.
Demirci Türkler
Bir diğer efsaneye göre de Göktürk devletini kuran Türk boyları Altay dağlarının eteklerinde oturup, demircilik yaparlarmış. Altay dağları burada tıpkı bir miğfere benzermiş. Bundan dolayı da dağın eteklerinde oturanlara Türk adı verilmiş. Çin tarihlerinde görülen bu bilgiler yalnızca efsane biçiminde değil; daha çok tarihle karışık yeni bir haber şeklinde verilmektedir. Eski İran dillerinde miğfere terk denilirdi. Fakat böyle bir benzeştirmenin, nasıl ortaya çıktığı pek anlaşılamamaktadır.Bu anlattığımız efsanelere göre geri Türk kavimlerinden bazıları, yüksek Türk devlet mitolojisine, kendi inanışlarını da katarak bazı yeni kompozisyonlar kurmuşlardı. Çinliler de onlardan ne işitmişlerse, aynını kendi tarihilerine geçirmişlerdi. Çünkü bu efsanelerde, Türkler de görülmeyen ana ailenin izleri de görülmektedir.