- Konuyu Başlatan
- AdminCP
- Konular
- 373
- Reaksiyon puanı
- 322
- Web sitesi
- www.hebele.net
Windows, Mac ve Linux için mevcut olan Google Chrome, dünyada en yaygın kullanılan masaüstü tarayıcısıdır. 2008'deki lansmanından bu yana Chrome, Android, iOS'a genişledi ve bulut tabanlı bir işletim sisteminin temeli oldu.
Windows, Mac ve Linux için mevcut olan Google Chrome, dünyada en yaygın kullanılan masaüstü tarayıcısıdır. 2008'deki lansmanından bu yana Chrome, Android, iOS'a genişledi ve bulut tabanlı bir işletim sisteminin temeli oldu.
Eylül ayında Microsoft Windows için piyasaya sürülen Chrome, yıl sonuna kadar toplam masaüstü pazar payının %1'ini hızla kazandı. 2009'daki bir geliştirici önizlemesi Chrome'u Mac OS X ve Linux'a getirdi, ancak kararlı bir sürüm Mayıs 2010'a kadar mevcut değildi. Kasım 2011'de Chrome, dünya çapında kullanımda Firefox'u geçti ve Eylül 2012'de Internet Explorer'ı yenerek en yaygın kullanılan web tarayıcısı oldu.
Temmuz 2009'da Google, uygulamaları ve kullanıcı verilerini bulutta depolayan bir işletim sistemi inşa etme projesini duyurdu. İnce istemci işletim sistemi Kasım ayında halka açık olarak tanıtıldı, ancak ilk Chromebook'lar OEM ortaklarından 2011'e kadar gönderilmedi.
Android için Google Chrome'un beta sürümü Şubat 2012'de piyasaya sürüldü ve kararlı sürümü Haziran'da hazır oldu. Google ayrıca bir iOS sürümü yayınladı, ancak Apple tarafından uygulanan güvenlik kısıtlamaları nedeniyle teknik olarak sınırlıdır.
Sekmeler, işlemlerin kritik bellek işlevleri ve diğer işlemlerle etkileşime girememesini sağlamak için korumalı hale getirilir. Güvenliğin yanı sıra, çoklu işlem mimarisi her siteye ve eklentiye ayrı bir işlem verir. Bu nedenle, bir çökme yalnızca o sekmeyi kapatır ve tüm uygulamayı kapatmaz.
İlk sürümden bu yana Chrome'da özel bir tarama özelliği bulunmaktadır. Gizli mod, tarayıcının çerezleri veya geçmişi depolamasını önler ve normal sekmelerle birlikte açılabilir.
Tarih
Chrome, Google'ın giderek karmaşıklaşan web uygulamalarını sınırlayan tarayıcıların durumuna duyulan hayal kırıklığından geliştirildi. Google, kendi tarayıcısını yaratarak web'in durumunu zorlayabilir ve ürünleri için en iyi deneyimi oluşturabilirdi.Eylül ayında Microsoft Windows için piyasaya sürülen Chrome, yıl sonuna kadar toplam masaüstü pazar payının %1'ini hızla kazandı. 2009'daki bir geliştirici önizlemesi Chrome'u Mac OS X ve Linux'a getirdi, ancak kararlı bir sürüm Mayıs 2010'a kadar mevcut değildi. Kasım 2011'de Chrome, dünya çapında kullanımda Firefox'u geçti ve Eylül 2012'de Internet Explorer'ı yenerek en yaygın kullanılan web tarayıcısı oldu.
Temmuz 2009'da Google, uygulamaları ve kullanıcı verilerini bulutta depolayan bir işletim sistemi inşa etme projesini duyurdu. İnce istemci işletim sistemi Kasım ayında halka açık olarak tanıtıldı, ancak ilk Chromebook'lar OEM ortaklarından 2011'e kadar gönderilmedi.
Android için Google Chrome'un beta sürümü Şubat 2012'de piyasaya sürüldü ve kararlı sürümü Haziran'da hazır oldu. Google ayrıca bir iOS sürümü yayınladı, ancak Apple tarafından uygulanan güvenlik kısıtlamaları nedeniyle teknik olarak sınırlıdır.
Özellikler
Chrome, tüm platformlarda aynı özelliklerin ve temel teknolojinin çoğunu paylaşır. Tarayıcı ve işletim sistemi, tüm platformlarda sürüm numarası eşitliğini korur. Her altı haftada bir, Stable Channel'a büyük bir sürüm yayınlanır ve Canary Channel'da yeni bir geliştirici sürümü tanıtılır. Bir Beta Channel, çok fazla hata olmadan yeni özelliklere erişmek için bir aracı yol görevi görür.Güvenlik
Otomatik Chrome güncelleme sistemi, güncellemeleri arka planda indirir ve kullanıcıların her zaman Chrome'un en son sürümünü kullanmasını sağlar. Güvenlik düzeltmeleri sağlayan ve kullanıcıları güvende tutan büyük güncellemeler arasında birçok küçük yama vardır. Chrome, kullanıcıların geri dönebilmesi için parlak kırmızı bir uyarı veren kötü amaçlı sitelerin Güvenli Tarama kara listesini tutar.Sekmeler, işlemlerin kritik bellek işlevleri ve diğer işlemlerle etkileşime girememesini sağlamak için korumalı hale getirilir. Güvenliğin yanı sıra, çoklu işlem mimarisi her siteye ve eklentiye ayrı bir işlem verir. Bu nedenle, bir çökme yalnızca o sekmeyi kapatır ve tüm uygulamayı kapatmaz.
İlk sürümden bu yana Chrome'da özel bir tarama özelliği bulunmaktadır. Gizli mod, tarayıcının çerezleri veya geçmişi depolamasını önler ve normal sekmelerle birlikte açılabilir.