Hoş Geldiniz! 👋

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Kayıt Ol

Rehber SSH Bağlantısı Nasıl Yapılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Anlatım, öğretim, ders, kurulum, v.s

admin

www.hebele.net
Kurucu
6
HBL RANK
Konular
388
Konular
388
Reaksiyon puanı
346
Web sitesi
www.hebele.net
Meslek
Web
Merhaba, bu yazımızda Windows bilgisayarlarınızdan SSH ile VDS & VPS sunucularınıza nasıl bağlanabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Nelere İhtiycanız Var?​

VDS & VPS sunucu.
Windows bilgsisayarlar için PUTTY programı ihtiyamız olacaktır. Download PuTTY: latest release (0.83) bu linkten ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki görselde görünen alandan işletim sisteminize uygun olanı indirerek kurabilirsiniz.
linux-ssh-baglantisi-nasil-yapilir-1.webp

PUTTY Nedir?​

PuTTY, Windows işletim sistemleri için tasarlanmış ücretsiz olarak sunulan terminal programıdır. Bu yazılım, SSH, Telnet, rlogin ve seri bağlantı protokollerini destekleyerek uzak bir bilgisayara bağlanmanızı sağlar. PuTTY, metin tabanlı bir arabirim aracılığıyla komut satırına erişim imkanı sunar ve ağ yöneticileri, sistem yöneticileri ve geliştiriciler tarafından sıkça kullanılır. PuTTY’nin kullanıcı dostu arayüzü ve bağlantı güvenliği sağlayan özellikleri popülerlik kazanmasını sağlamıştır.

linux-ssh-baglantisi-nasil-yapilir-2.webp

SSH Bağlantısı Nasıl Yapılır?​

SSH (Secure Shell), güvenli bir şekilde bir uzak sunucuya erişim sağlayan bir ağ protokolüdür. Aşağıda SSH bağlantısını nasıl yapabileceğinizi adım adım açıklamaya çalışacağım.
  1. İlk olarak, bir SSH istemcisi edinin. Birçok işletim sistemi, SSH istemcisi olarak PuTTY gibi ücretsiz ve popüler bir aracı destekler. PuTTY’nin resmi web sitesinden en son sürümü indirip kurabilirsiniz.
  2. Uzak sunucunun IP adresini veya alan adını bilmeniz gerekmektedir. Eğer sunucuyla ilgili bu bilgilere sahip değilseniz, sunucu yöneticisinden veya hizmet sağlayıcısından bu bilgileri edinebilirsiniz.
  3. PuTTY veya tercih ettiğiniz SSH istemcisini açın. Karşınıza gelen arayüzde, bağlanmak istediğiniz sunucunun IP adresini veya alan adını “Host Name” veya “Server” gibi bir alanı doldurun.
  4. SSH bağlantısını kullanabilmek için, genellikle sunucunun bir kullanıcı adı ve parola gerektirir. Bu bilgileri de sağladıktan sonra, “User Name” veya “Username” alanına kullanıcı adınızı ve “Password” veya “Passphrase” alanına parolanızı girin.
  5. Gerekli bilgileri girdikten sonra, “Connect” veya “Bağlan” gibi bir butonu tıklayarak bağlantıyı başlatın. SSH istemcisi sunucuya bağlanacak ve kimlik doğrulama işlemlerini gerçekleştirecektir.
  6. Bağlantı başarılı olduğunda, sunucuyla etkileşim kurabilirsiniz. Komutları girebilir, dosyaları aktarabilir ve diğer işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
SSH bağlantısını kesmek için, SSH istemcisinde yer alan “Disconnect” veya “Bağlantıyı Kes” gibi bir seçeneği kullanabilirsiniz.

Bu adımları takip ederek, SSH protokolünü kullanarak güvenli bir şekilde bir uzak sunucuya bağlanabilirsiniz.

Linux SSH komutları​

Linux işletim sisteminde SSH bağlantılarını yönetmek için aşağıda bazı yaygın SSH komutlarını bulabilirsiniz:

SSH Bağlantısı Kurma:​

Kod:
ssh kullanici@sunucu_ip

Bu komutu kullanarak belirtilen kullanıcı adı ve sunucu IP adresiyle SSH bağlantısı kurabilirsiniz. Örneğin:
Kod:

Farklı Bir Port Üzerinden SSH Bağlantısı Kurma:​

Kod:
ssh -p port_numarasi kullanici@sunucu_ip

Eğer SSH sunucusu standart 22. port yerine farklı bir portta çalışıyorsa, -p parametresini kullanarak port numarasını belirtebilirsiniz. Örneğin:
Kod:
ssh -p 2222 [email protected]

SSH Anahtarını Kullanarak Otomatik Giriş:​

SSH anahtar tabanlı kimlik doğrulama kullanarak otomatik giriş yapmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:​

Kod:
ssh -i anahtar_dosyasi kullanici@sunucu_ip

anahtar_dosyasi parametresini, kullanmak istediğiniz SSH anahtar dosyasının yolunu ve adını belirtmek için kullanın. Örneğin:
Kod:
ssh -i /home/kullanici/.ssh/id_rsa [email protected]

Uzak Sunucuda Komut Çalıştırma:​

Kod:
ssh kullanici@sunucu_ip komut

Bu komutu kullanarak SSH bağlantısı kurduktan sonra, uzak sunucuda belirli bir komutu çalıştırabilirsiniz. Örneğin:
Kod:
ssh [email protected] ls -l

Bu komut, ls -l komutunu uzak sunucuda çalıştırır ve sonucunu yerel makinede görüntüler.

SSH Bağlantısını Kapatma:​

SSH bağlantısını sonlandırmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:​

Kod:
exit
veya basitçe bağlantı penceresini kapatmak için terminal penceresini kapatmanız yeterlidir.

Bu temel SSH komutları, Linux işletim sisteminde SSH bağlantılarını yönetmek için kullanılabilir. SSH bağlantılarıyla ilgili daha fazla ayrıntı ve gelişmiş işlemler için ssh komutunun man sayfasını (man sayfası: man ssh) inceleyebilirsiniz.

Konuyu toplam 0 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 0 Misafir)

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
  • Geri